Чому відмінили свідоцтво і запровадили виписку


Свідоцтво або виписка, ось в чому питання?

Верховною Радою України 7 квітня був прийнятий , а 7 травня 2011 вступив в дію Закон № 3205- VI про зміни до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців». Даний закон вніс суттєві зміни до чинного законодавства України.


Що маємо в результаті?

Результатом стало скасування дії свідоцтва про державну реєстрацію для юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Замість свідоцтва тепер видають виписку з Єдиного державного реєстру. Виписка носить інформаційний характер, підтверджує відомості, що містяться в реєстрі на дату її видачі, але не гарантує достовірність цих відомостей на іншу конкретну дату.


Скільки коштує виписка?

Вартість отримання виписки – 17 грн. За проведення реєстрації – 34 грн. Слід зазначити, що у ч. 1 ст. 10 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців » вказані випадки, коли не стягується плата за отримання виписки, а може справлятися реєстраційний збір. Безкоштовно видається виписка лише у разі внесення певних змін, в інших випадках – платно.


Строк дії та кількість виписок

Строк дії виписок вважається не обмеженим, але ж, якщо на підприємстві відбулися зміни, вони мають отримати нову виписку. З цього виходить, що у підприємства або підприємця може бути необмежена кількість виписок, які несуть в собі різну інформацію з актуальністю на певну дату.


Отримання виписки. Як часто?

Так складається, що отримувати виписку з Державного реєстру доведеться отримувати часто (тоді, коли Свідоцтво про реєстрацію підприємства було від початку діяльності і до її завершення). Необхідність у частому отриманні виписки: є взаємовідносини с контрагентами, які при укладанні договору будуть вимагати актуальної інформації щодо даних Вашого підприємства. Контрагенти перевіряються шляхом надання установчих документів (статуту, положення).


Кому необхідно отримувати виписку ЄДР?

• якщо суб'єкт господарювання, який зареєструвався до 07.05.2011 р., і до цього періоду не вносив ніяких змін, він і надалі може надавати копію Свідоцтва про державну реєстрацію, якщо діючими законодавчими актами не потрібне підтвердження факту державної реєстрації; якщо так сталося, що відбувалися зміни, то необхідно отримати виписку з ЄДР.

• якщо суб'єкт господарювання зареєструвався після 07.05.2011 р., то він отримує виписку з ЄДР. Свідоцтво про державну реєстрацію йому вже не потрібне.


Важливо!

Замість копії Свідоцтва про державну реєстрацію на сьогоднішній день надається копія чинної виписки з ЄДР.