Яку систему оподаткування обрати при реєстрації ФОП?


Отже, Ви вирішили розпочати власний бізнес. Першочергова задача – це обирання організаційно правової форми для реєстрації підприємства, а потім системи оподаткування.


Звичайно, кожному може лестити посада власника компанії, але не завжди є сенс її реєстрації. Якщо Ваш бізнес тільки розпочинається, Ви не готові або не бачите сенсу у вкладенні великих коштів чи не маєте сумніви щодо швидкого розвитку проекту, – радимо Вам розпочати з ФОП. Це буде доречно, безпечно, швидко та економно. Витрати на реєстрацію ФОП складуть від 34 гривень. У майбутньому Ви зможете стати засновником ТОВ або підприємством з іншою організаційно – правовою формою, але ж ФОП завжди стане у пригоді.


Підприємець має право самостійно обрати для себе саме таку форму оподаткування, яку він вважає доречною, але ж вона має відповідати певним вимогам, які зазначені у Податковому кодексі України. При реєстрації ФОП, підприємці, які є резидентами України, обирають спрощену систему оподаткування на загальних підставах. Суб’єкти господарювання, які мають право застосовувати спрощену систему оподаткування, законодавством поділені на 6 груп. Для ФОП виділені 4 групи: 1, 2,3 та 5. Кожна з цих груп має свої певні особливості, обрати одну з цих груп можна, дотримавшись цих критеріїв.


ВАЖЛИВО:

Платники єдиного податку всіх груп, згідно п. 291.6 ст. 291 ПК, проводять свої розрахунки виключно у грошовій формі. Це може бути як готівкова, так і безготівкова форма оплати. Не прийнятні взаємозаліки, бартери та інше. У цьому разі буде зафіксовано порушення і підприємець більше не зможе використовувати спрощену систему оподаткування.


Групи платників єдиного податку також потрібно обирати відповідно до виду своєї діяльності та розглядати з боку економічної вигідності для підприємця. ПЕРША та ДРУГА групи сплачують фіксовану суму щомісячно, навіть якщо підприємець не отримав дохід у поточному звітному місяці. За умовами ТРЕТЬОЇ і П'ЯТОЇ груп, єдиний податок сплачується в залежності від величини отриманого доходу. Податки не сплачуються, якщо доходу не було. Якщо Ваш бізнес «витратний», є сенс задуматися над тим, чи буде Вам вигідно застосовувати ТРЕТЮ чи П'ЯТУ групи:


- Дозволений річний обсяг доходу при ТРЕТІЙ групі – 3 мільйона гривень, а максимальний податок за рік складе 150 00 гривень.

- Дозволений річний обсяг при П'ЯТІЙ групі – 20 мільйонів гривень , а максимальний податок за рік складе 1,4 мільйонів гривень.

Можливо, за таких умов підприємцю буде вигідніше перейти на ЗАГАЛЬНУ СИСТЕМУ ОПОДАТКУВАННЯ. Також, якщо ФОП планує мати найманих працівників, він не може бути на ПЕРШІЙ групі, на ДРУГІЙ – це 10 працівників, а на ТРЕТІЙ – 20 працівників і лише у П'ЯТІЙ кількість необмежена.


Слід зазначити і те, що у Податковому кодексі є перелік видів діяльності, які взагалі не можливо здійснювати на умовах сплати єдиного податку. На початку підприємницької діяльності потрібно досконало вивчити цей список і зробити для себе висновок щодо найбільш придатної форми оподаткування для Вашого бізнесу.