IT підприємство: особливості та перспективи



IT бізнес
 
– найбільш впливова інтелектуальна галузь, яка робить значний розумовий внесок у розвиток нашої країни. Безперечно, вона є ще й найбільш перспективною. Реальністю є те, що без серйозної підтримки держави складно тримати курс на підвищення показників. Потрібна реорганізація податкового кодексу та підтримка держави на всіх рівнях.  При правильному підході реєстрація підприємства в галузі IT може приносити країні великі доходи.

За даними експертів, на сьогоднішній день, дохід галузі IT складає до 3 мільярдів доларів на рік. Якщо підтримати її зростання, то до 2015 року показники можуть збільшитися в декілька разів.

Український ринок інформаційних технологій молодий, тому є багато питань в сфері права, оподаткування, ведення бухгалтерії, інвестування.

З січня 2013 року набули чинності закони №8267 і №9744. Ці закони передбачили введення пільг для суб'єктів індустрії програмної продукції. Тобто, було зроблено перші кроки на зустріч 
ІТ бізнесу.

Зараз, в умовах кризи, 
ІТ галузь продовжує працювати незважаючи на сладну ситуацію в країні, що ще раз підтверджує її сильний потенціал.

Валерій Омельченко, голова Комітету Верховної Ради з питать інформатизації та інформаційних технологій закликав представників цієї сфери до плідної роботи. Він впевнений, що при спільному опрацюванні питань щодо розвитку 
ІТ галузі можна її вивести на новий рівень.

Питання, які потребують опрацювання:

-        Податковий кодекс,

-        Захист авторського права та кібербезпека,

-        Створення інформаційної інфраструктури, яка на одній території об'єднає ІТ працівників,

-        Створення власного національного інформаційного продукту,

-       Правове регулювання ринку електронної комерції.

Створена Експертна рада із 300 представників ІТ галузі, яка, по своїй суті, має стати незалежним експертом центром громадських експертиз. Члени ради ініціюють законопроекти, які допоможуть галузі розвиватися швидкимі темпами.

За 8 місяців 2013 року в Україні було зареєстровано 7090 підприємств, які задекларували основний вид своєї діяльності  - сферу ІТ.  Користуються попитом такі види діяльності: розробка програмного продукту та консультування з питань інформатизації.

Але, слід зазначити, що складні умови праці стимулюють до об'єднання. Так, працівники 
сфери ІТ створюють групи однодумців, проводять тренінги та семінари, збираються на неформальні зустрічі, створюють свої МЕДІА ресурси, де вони можуть обмінюватися досвідом та розробляти спільні шляхи розвитку.

Всі статті