Підприємницька діяльність: переваги та недоліки легалізації.


Підприємництво в наш час є проявом індивідуальності характеру, ця діяльність повністю орієнтована на реалізацію потенціалу та сприяє професійному та інтелектуальному розвитку особистості. Це невеликий ліричний відступ від реалій нашого життя. Кожна діяльність має бути законною і відповідати чинному законодавству України.


Згідно зі ст. 42 ГК України підприємницька діяльність – це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.


Тобто впевнено можна сказати, що підприємництво – це серйозний крок, який надає багато переваг і одночасно тягне за собою певні питання та проблеми. Така діяльність має бути легалізована, а саме, пройти чітку адміністративну процедуру реєстрації підприємства.


«ЗА» аргументи щодо реєстрації підприємницької діяльності:

  • Виконуючи зобов’язання перед державою, можна вимагати зустрічного виконання зобов’язань.

Все може йти спокійно до першої конфліктної ситуації з замовником або клієнтом. Якщо підприємництво легалізовано – суд допоможе розставити крапки у справі.

  • Серйозні замовники і клієнти, які налаштовані на довгострокову співпрацю, будуть обирати партнерів, які ведуть свою діяльність згідно із законом і їхня діяльність офіційно зареєстрована. Відсутність легалізованого підприємства може стати відмовою від співпраці.
  • Якщо Ваше підприємство потребує додаткових інвестицій, може стати питання про отримання кредиту. А кредит – додаткова можливість розвиватися і зростати. Без реєстрації підприємницької діяльності неможливо отримати кредит на розвиток підприємства і додаткові підприємницькі пільги.
  • Якщо підприємець сплачує податки та робить відрахування у Пенсійний фонд, він має право на нарахування та отримання пенсії.


Ми освітили основні «ЗА» легалізації бізнесу. До «ПРОТИ», можна віднести хіба що несплату податків з доходів, відсутність звітності та ведення бухгалтерської документації. Ви можете задовольнятися становищем нелегала та професійного безробітного для держави, отримувати свої прибутки і існувати на ринку нелегально, не ускладнюючи своє життя зайвим клопотом. Але ж все це тимчасово.

Якщо Ви ставите високу планку щодо розвитку свого бізнесу, якщо Ваші цілі довгострокові, наша рекомендація - підприємницька діяльність має бути легалізованою. А юристи, які спеціаліазіються на реєстрації юридичних осіб, допоможуть вибрати оптимальну систему оподаткування для вашого бізнесу.


Отримати консультацію з питань реєстрації