Реєструвати юридичну чи фізичну особу-підприємця?


Реєстрація підприємства – перший крок на шляху власного бізнесу. Багатьох підприємців хвилює питання: зареєструвати юридичну або фізичну особу-підприємця?


Отже, якщо підприємець хоче сплачувати мінімальні податки та вести спрощений бухгалтерський облік, можна обрати таку організаційно-правову форму, як фізична особа-підприємець. Ця форма буде цікава для початківців, яким не потрібно багато працівників.


Якщо прийняти рішення на користь юридичної особи-підприємця, то тут буде складний облік та більше податків. Така форма зручна як для ведення середнього, так і великого бізнесу з великою кількістю найманих працівників. Отже, проведемо більш детальний аналіз процедури, бо правильно прийнятий ряд стратегічних рішень визначає подальшу будову бізнесу та впливаює на його подальший розвиток.


3 важливих питання:

1. Організаційно – правова форма

2. Система оподаткування

3. Види діяльності за КВЕД - вибору видів діяльності потрібно надати серйозної уваги, коли потрібно отримувати ліцензію або дозвіл.


Якщо засновник вирішує реєструвати підприємство, то він має визначитись з такими питаннями як:
1. Назва майбутнього підприємства
2. Юридична адреса майбутнього підприємства
3. Керівник підприємства та інші посадові особи
(директор, заступники ), щоб згодом відобразити їх повноваження в Статуті
4. Банк, з яким вам буде зручно і головне вигідно працювати


Якщо обирається фізична особа-підприємець, то ця діяльність зручна з точки зору оподаткування. Підприємець має змогу не платити ряд податків та обов’язкових платежів завдяки спрощеній системі оподаткування. Звітність максимально спрощена, що дозволяє не витрачати кошти на бухгалтера, також, підприємець має право працювати без печатки, йому не потрібно купувати чи орендувати дороге приміщення, тому що його реєструють за місцем проживання. Процедура реєстрації ФОП здійснюється набагато швидше за ЮОП.


Отже, Вам потрібно зважити всі «ЗА» та «ПРОТИ», детально обміркувати свою майбутню справу та прийняти рішення щодо вибору організаційно – правової форми діяльності. Все це залежить від того, чим Ви будете займатися та які грошові обороти передбачаються.


Бажаємо Вам правильного вибору, а ми зі свого боку забезпечимо Вам правову та організаційну підтримку!