Удосконалення та зміни щодо діяльності підприємців у 2014 році. Частина 2.

 

У 2014 році підприємців чекає удосконалена процедура реєстрації та обліку платників податків.

  1. В податковий кодекс внесені зміни, які допоможуть удосконалити цей процес. Закон № 657-VII передбачає:

  • Відміна свідоцтв про реєстрацію платника ПДВ та єдиного податку. Ці свідоцтва замінить довідка, яка буде вилучена з відповідних реєстрів.

  • Зміна порядку взяття на облік платників податків. Дані зміни торкнуться великих платниківта охоплять форму 20-ОПП та питання про сповіщення контролюючих органів щодо будь-яких змін з моменту реєстрації підприємства.


З 2014 року на Єдиному державному реєстраційному веб-порталі юридичних та фізичних осіб-підприємців та на власному сайті центральний орган виконавчої влади буде розміщувати повну інформацію про платників податків після взяття їх на облік.

Дані поновлюються щодня. До ресурсу забезпечується вільний та безкоштовний доступ.


  1. Для нерезидентів України також є новини - з’явилися нові правила для реєстрації фізичних осіб-підприємців, які являються нерезидентами України.


  2. Скорочено граничний строк повідомлення про відкриття рахунків платниками податків при реєстрації підприємства або упродовж діяльності. Строк скоротився з 3-х днів до 1-го робочого дня.


  3. Отримати витяг із державного реєстру платників податків надається у продовж 2х робочих днів, з моменту подачі запиту платником податків до контролюючого органу.


  4. Набули особливості перевірки, які виконуються контролюючими органами. В продовж 5ти робочих днів, підприємець може надати любі документи, а не ті, які визначаються в акті перевірки як відсутні (п. 44.7 ПК), платник податків може не надавати витягів з реєстрів на вимогу перевіряючих про взяття на облік( 3 п. 81.3 ст. 81 ПК). Документи, які надаються для перевірки, мають бути завірені підписом та печаткою підприємця.


Законом № 657-VII передбачено внесення регулятивних змін щодо обліку податків на прибуток, НДС, та адміністрування прибутків та зборів.


Не менш важливим є питання про ПДВ та акцизи.

Зниження ставки ПДВ до 17% перенесено на 2015 рік. У 2014 роціставка ПДВ складе 18%. Ставки на акциз підвищаться на пиво – до 35%, сидр – на 50%, спирт - на 14%, табачні вироби – на 11,6%.


Ставка на прибуток підприємства складе 18%. Якщо підприємство має позитивну податкову історію, строк камеральної перевірки, яка є обов’язковою при відшкодуванні ПДВ складе 5 днів, замість 20, які були раніше.


Також, не залишимо без уваги і те, що з 1 січня 2014 будуть діяти штрафи щодо відсутності реєстраторів розрахункових операцій, які мають бути включені до державного реєстру.


Не залишається без уваги і створення електронного кабінету платника податків, а також втілення в життя концепції сервісу «Електронний кабінет платника податків». Міністерство доходів та зборів активно формує посилені сертифікати ключів, вони будуть видаватися безкоштовно та строком дії на 2 роки. У підприємців буду доступ до свого податкового календарю, мета якого є інформування про строки подачі податкової звітності, сплату податків та зборів, надання документів (довідок, патентів, свідоцтв тощо).

Таким чином, звітність можна буде подавати в електронному вигляді. Усі звіти подаються одним пакетом, а після отримання звітності, підприємець отримує від контролюючих органів квитанцію про отримання декларацій.